vrijdag 19 augustus 2022

Vrijdag 19 augustus 2022

Dagje rustig aan


De weersverwachting gaf al de hele week aan dat het vandaag vooral zou regenen. Dus in de planning hadden we voor vandaag daarom een dagje rust opgenomen. Lekker uitslapen, wasje draaien, laatste aflevering Stranger Things kijken, spelletje doen en waar iedereen verder zin in heeft in en om huis. De hele nacht heeft het al behoorlijk gespookt met onweer en regen en als we wakker worden, is het gewoon…. droog. Wel bewolkt, maar verder prima weer. Wat nu, daar hadden we niet op gerekend? We besluiten dat het vakantie is, en dat mooi weer niet verplicht betekent dat we iets “moeten” doen, dus we blijven toch een dagje relaxen thuis. Hans en Jasper halen broodjes en verder doen we niet veel bijzonders overdag, behalve de eerder genoemde bezigheden.

‘s Avonds lopen we naar het meer en gaan daar eten bij Joya Kitchen, een goed aangeschreven Aziatisch restaurantje van Bled. Jasper wil graag sushi.. helaas… dat is op, bummer. Hans wil wel graag blijven zitten in dit restaurant, want hij heeft wel lekkere dingen gezien, dus voor Jasper gaan we even bij een ander restaurantje 50 meter verderop sushi afhalen en dat eten we bij Joya op, geen probleem :-) 

Op de terugweg bekijken we de huizen in “onze” straat eens extra goed; er staan behoorlijk wat flinke herenhuizen tussen in diverse kleuren, het lijkt hier wel een gegoede buurt van Bled te zijn. Ons huis (laatste foto) is pas vorig jaar gebouwd en duidelijker in een modernere stijl.





We hebben ook een prachtig uitzicht vanuit het raam:



Vanavond redelijk op tijd naar bed, want morgen willen we naar Lake Bohinj en een waterval bezoeken daar in de buurt. 



Donderdag 18 augustus 2022

Zwemmen en rodelen


Vandaag staan twee keuzes van Jasper op het programma: zwemmen en de rodelbaan van Bled. Vanaf het kasteel had hij gisteren een zwemgebied gezien, recht onder het kasteel, met een grote glijbaan en een “wipe-out” in het water. Wel onderdeel van het meer, maar voor dit stuk moet je wel apart entree betalen. Nu komen we deze vakantie bijna geen zwembaden tegen, dus kiezen we vandaag voor het betaalde zwembad. Langs het meer lopen we erheen, wederom met mooi uitzicht op het kasteel. Bij het zwembad pakken we twee ligbedden en zetten ze in de schaduw onder de grote bomen; hier houden we het wel even uit. Na de lunch in het restaurantje van het zwembad gaan Jasper en Hans zich nog wagen aan de “wipe-out” op het water. De lucht begint op dat moment al wel behoorlijk te betrekken….





Net als ze klaar zijn en we besloten hebben dat we weer naar huis gaan en bijna alle spullen ingepakt hebben, begint het uit het niets opeens te stortregenen en keihard te waaien! Iedereen rent naar een veilig (lees: droog) heenkomen. De buienradar leert ons dat het de komende anderhalf uur nog wel blijft regenen en alleen nog maar harder… Anderhalf uur schuilen is ook een beetje veel van het goede, dus we besluiten maar gewoon naar huis te lopen; daar kunnen we ons dan afdrogen en omkleden. De strandhanddoeken omgeslagen lopen we langs het meer en de weg naar boven naar ons huis. Van het rustige meer is niets meer over, het lijkt wel een zee geworden en de bootjes die er op varen, deinen behoorlijk op en neer; daar zou ik niet graag in zitten!


Na een uurtje of twee is het echter weer stralend weer, en besluiten we alsnog de rodelbaan op te gaan zoeken, die we eigenlijk al afgeschreven hadden omdat die niet rijdt bij regen. Rond kwart over zes komen we daar aan, en deze blijkt wel iets drukker dan de andere twee die we al gedaan hebben; wachttijd 45 minuten….  Maar goed, het is mooi weer, en met onze Bled Pass krijgen we het tweede ritje gratis (zonder wachtrij), dus we willen daar wel even voor in de rij staan. Vanuit de stoeltjeslift waarmee je omhoog gaat heb je een prachtig uitzicht over het meer, en we zien zelfs, ver weg op een heuvel, het kerkje waarbij we gisteren pizza hebben gegeten. Twee rodelbaan-ritjes verder is het alweer kwart voor acht en we rijden naar een goed aangeschreven restaurantje in een dorpje even verderop. Dat hebben meer mensen kennelijk gelezen want zonder reservering geen eten… Dan maar gereserveerd voor aanstaande zaterdag, en voor vandaag halen we een superlekkere burger af in Bled en eten die op in ons huis.
De rodelbaan-competitie is overigens gewonnen door die in Kranjska Gora (voor Hans en Jasper) omdat die baan lekker lang was. Bij mij staat Bled op één vanwege de mooie ligging en uitzichten.











Woensdag 17 augustus 2022

Bled Castle en Vintgar Gorge 


De eerste dag in Bled verwent Jana ons met een kratje ontbijtartikelen van Bled Breakfast, geproduceerd door lokale boeren. Het zit vol met heerlijke dingen en we laten het ons goed smaken.


Daarna vertrekken we voor onze eerste kennismaking met Bled, het Bled Castle. Dit kasteel, van meer dan 1000 jaar oud, staat hoog op een rotspunt boven het meer van Bled, en van daaruit heb je dan ook een prachtig uitzicht over het meer en op het kleine eilandje dat zich daarin bevindt. Je ziet ook goed alle bootjes af en aan varen naar het eiland toe. Via een audiotour op de telefoon wordt je rondgeleid door het kasteel, waarin zich ook een museum over de geschiedenis van de omgeving bevindt, en een mooi kapelletje.








 Vervolgens gaan we terug naar ons huis en Jasper en Hans doen hun zwembroek aan, want ze willen even zwemmen in het meer. Met een (supertoeristisch :-) treintje rijden we een hele ronde om het meer en maken een tussenstop bij een grasveldje waar je kunt zitten en je kunt wagen aan een duik in het koude water, met het kasteel op de achtergrond. Na een half uurtje is het wel genoeg en drogen ze zich af zodat we het treintje verder kunnen nemen. Weer aangekomen bij het beginpunt lopen we terug naar huis, en kopen onderweg bij de bakker een Bled cream cake, die we thuis als lunch opeten. Daarna hoef je echt geen brood meer…. 


We maken even een lijstje van dingen die we alledrie echt graag willen doen hier en kijken, met de weersverwachting in het achterhoofd, wanneer we wat willen inplannen. Uiteindelijk komen we erop uit dat de Vintgar Gorge, die hoog op mijn lijstje staat, het beste vandaag gedaan kan worden. Jasper denkt “Weer een gorge...”, maar hij gaat dapper mee. We gaan rond half vijf, want beter is om deze toeristische trekpleister niet te bezoeken tussen 10.00 en 16.00 uur vanwege drukte. Het jammere is wel dat er wegwerkzaamheden zijn op de route ernaartoe, en dat je ver weg moet parkeren… Maar goed, niets aan te doen. Als we onze klimpartij van de parkeerplaats naar de ingang (behoorlijke lange klim door een dorpje) achter de rug hebben, komen we echter langs de parkeerplaats bij de ingang, en die staat vol auto’s, ook van toeristen! Hoe dan? Balen, maar goed, we zijn er nu en gaan een mooie route door de kloof lopen. Deze vind ik nog mooier dan de Tolmin kloof, en omdat we dus aan het einde van de dag zijn, valt het met de drukte ook alles mee.







De terugweg was vroeger gewoon retour via de kloof. Sinds Covid mag dat echter niet meer en moet je buitenom teruglopen naar het beginpunt. De wandeling zou 45 minuten duren… Vol goede moed beginnen we daaraan, maar die wandeling door het bos, waarvan we dachten dat die ons dalend weer naar de parkeerplaats zou brengen, gaat nóg veel steiler omhoog… er komt geen einde aan! Na een half uur flink klimmen, bereiken we het hoogste punt en eindigt het bos, bij het schattige kerkje SV Katarina en een wijds uitzicht naar Bled. Vanaf dit hoogste punt moeten we nog een half uur afdalen naar de parkeerplaats. Laat op dat hoogste punt nu een pizzeria zitten waar (volgens de menukaart) de “runner-up van de Slovenian pizza-baking competition” de pizzas bakt! Omdat het al half acht is, en het nog wel even duurt voor we weer in Bled zijn, én vanwege die pizza-bakker lijkt het ons een goed plan om dan maar hier op de berg een pizza te eten want pizza hadden we Jasper toch al beloofd. En inderdaad, ze zijn erg lekker! En met alle stappen die we inmiddels achter de rug hebben, is de pizza ook bijna calorie-neutraal… Volgens de stappenteller hebben we vandaag het recordaantal tot nu toe van de vakantie gelopen, namelijk 18.000 stappen.




Na de pizza lopen we uitgerust weer verder en rond negen uur komen we weer aan bij ons huis waar we moe op de bank ploffen!