vrijdag 12 augustus 2022

Vrijdag 12 augustus 2022

Van Füssen naar Slovenië


Vandaag staat de tweede reis-dag naar Slovenië op het programma. Netto reistijd is ongeveer vijf uur en een kwartier maar omdat we de Gollinger waterval willen bezoeken, die bijna op de route ligt, wordt dat vijf uur en drie kwartier. Volgens planning dan…. Want het is zó druk op de weg, het lijkt wel zwarte zaterdag, waardoor we nogal wat vertraging zullen oplopen.

Maar goed, dat wisten we nog niet toen we ‘s ochtends rustig opstonden en ons klaar maakten om aan te schuiven bij het ontbijt in ons guesthouse; om half negen werden we verwacht. Op de lange buffettafel stond werkelijk voor iedereen wat wils: allerlei soorten brood en broodjes, vleeswaren, diverse kazen, eitjes, yoghurt, cereals, fruit en koekjes. En dan mochten we voor het luttele bedrag van €7,50 dat we voor het ontbijt betaalden, ook nog een lunchpakketje samenstellen. Super service!


 Na het ontbijt laden we de bagage weer in de auto en vertrekken voor de eerste etappe van vandaag. Van Füssen naar de Gollinger waterval. Deze waterval is één van de mooisten in Oostenrijk en ligt op tien minuten rijden van onze route, dus die pakken we even mee. Onderweg zakt de goede moed ons echter langzaam maar zeker in de schoenen, want Google maps geeft steeds meer oranje en rode stukken aan op onze route en de aankomsttijd wordt steeds verder naar achteren geschoven… de aankomsttijd bij de waterval is veranderd van 13.45 naar 15.00, en van de hele tijd file-rijden worden we ook niet echt vrolijk. Toch besluiten we om de waterval niet over te slaan, dan maar iets later bij ons overnachtigingsadres. Anders hebben we de hele dag niets leuks gezien, en dat is ook jammer. Een goede keus, blijkt achteraf, want de waterval is zéker de moeite waard! Hij valt in twee gedeelten naar beneden en wij lopen tot aan het onderste gedeelte. Voor het bovenste moet je nog een half uurtje verder klimmen (heen en terug) en die tijd hebben we nu helaas niet. Maar het onderste gedeelte is ook al prachtig!







Na ruim een uurtje hier rondgelopen te hebben, vertrekken we voor de laatste twee uur rijden naar Kranjska Gora, onze eerste stop in Slovenië. Het wintersportplaatsje ligt in de Julische Alpen, nét over de grens in noord-west Slovenië. Het laatste kwartiertje voert over een hoge bergpas door een mooie omgeving. Ik hoor mezelf regelmatig mijn vader herhalen, als hij vroeger zei, op weg naar Spanje: “kijk eens naar buiten, wat een mooi kasteel/kerkje/omgeving”. Maar net zoals vroeger geeft het kind op de achterbank weinig blijk van interesse, hahahaha….!

In Kranjska Gora eten we in de avond een flink bord lekker eten in Pri Martinu (de herberg van Martin). Grote porties, supersnelle bediening en lage prijzen. Zeker een aanrader. We zitten wel binnen, want hoewel we blij zijn de hittegolf in Nederland ontlopen te zijn, is de 14 graden die we hier nu ‘s avonds hebben ook niet zo nodig. Dat is gelukkig maar een tijdelijk dipje van twee dagen in deze omgeving en daarna zou het weer tegen de 30 graden moeten worden.