donderdag 11 augustus 2022

Donderdag 11 augustus 2022

Dag van de Koningskastelen 


Vandaag is een dag met een extra glansje geworden… Waarom? Daarover later meer. Allereerst begint de dag gewoon zoals normaal als we iets willen gaan bezoeken in de ochtend: Ik sta als eerste op, daarna Hans en uiteindelijk Jasper na vijf keer roepen. We eten snel een broodje op de kamer, omdat we vandaag geen tijd hebben voor het uitgebreide ontbijt in het hotel. We hebben tickets voor kasteel Hohenschwangau om 9.20, en moeten daar op tijd zijn, want anders is het “pech, plaatsje weg”. Het is nog geen tien minuten rijden vanuit Füssen, maar we moeten een kwartier lopen naar het kasteel op een heuvel en een kwartier van tevoren aanwezig zijn, dus rond half negen vertrekken we. Op de parkeerplaats vinden we nog makkelijk een plekje; dat kan wel anders zijn als je later aankomt bij deze toeristische trekpleister.

Kasteel Hogenschwangau ligt tegenover het mega-populaire kasteel Neuschwannstein. Deze laatste is in 1868 gebouwd door koning Ludwig II, maar nooit helemaal voltooid. Kasteel Hogenschwangau is van oudere origine, rond 1200, en is in 1832 aangekocht door koning Maximiliaan II, de vader van de latere koning Ludwig. Hij heeft daar ook lange tijd -gedeeltelijk- gewoond met zijn vrouw Marie en hun kinderen. We mogen het kasteel alleen bezoeken met een gids, en foto’s maken binnen is helaas verboden. De gids geeft wel veel interessante achtergrondinformatie en ze spreekt heel duidelijk Duits dus ze is goed te volgen.





Na dit bezoek is het tijd voor het hoogtepunt van Füssen, voor mij dan toch tenminste, want kasteel Neuschwannstein aanschouwen staat al lang op mijn bucketlist! Hiervoor nemen we de shuttlebus omhoog, want om Neuschwannstein te bereiken, moet je een steile weg omhoog; een wandeling van 45-60 minuten. Die laten we voor €3 even aan ons voorbij gaan. Neuschwannstein is de inspiratiebron geweest voor Walt Disney voor zijn sprookjeskasteel van Assepoester, en een sprookjeskasteel is het ook zeker. Dé plek om het kasteel in al zijn glorie te zien, is vanaf de Marienbrucke. Maar laat die nu nét gesloten zijn tot de herfst van 2022 (hadden we thuis al gelezen) vanwege werkzaamheden… ontzettend balen! 

Boven aangekomen met de bus volgen we de meute een paadje omhoog, ik denk eerst dat dat naar het kasteel leidt. Maar… wie schetst mijn verbazing als blijkt dat het naar de brug loopt en dat die gewoon open is! Het krioelt van de mensen op de brug en een brugwachter houdt in de gaten dat het een beetje doorloopt. Je wordt gemaand op te schieten en weer terug te komen want “viele Leute wollen darauf!” 

Ik weet het: iedereen heeft dezelfde foto vanaf de brug, maar het was in het echt ook nóg mooier om te zien! Heel blij dat het toch mogelijk was! Dus: extra glansje vandaag! Achteraf lezen we dat de brug op 29 juli weer open is gegaan, dus wat een mazzel…!





Jaspers selfie bewijst dat we er écht geweest zijn… het kasteel groeit een stukje uit zijn schouder :-)



Wij zijn niet voor één gat te vangen en met de verhalen die ik op internet heb gelezen in mijn achterhoofd, lopen wij óver de brug en daarachter nog verder over een een weggetje door het bos naar een iets hoger en véél rustiger (want onbekend) uitzichtpunt. Net zoals in Amerika in de nationale parken: loop een paar honderd meter verder en je laat 95% van de mensen achter je. In alle rust kunnen we mooie foto’s maken van het kasteel. En van de brug vanboven, met alle mensen erop :-)  



Jasper en Hans klimmen nog een stukje verder omhoog, waar een vriendelijke meneer een foto van ze maakt.




Lopend vanaf de Marienbrucke naar het kasteel zien we het nog een paar keer vanaf een andere kant in al zijn glorie.  Nadat we nog even hebben rondgelopen bij het kasteel (hier gaan we verder niet naar binnen), lopen we de route weer terug naar beneden. Dit keer niet meer de bus, want naar beneden leek ons niet zo inspannend als naar boven. Helaas dacht mijn rechterknie daar anders over, en begon hij de rest van de dag te protesteren bij afdalingen, en moet ik nog maar even afwachten hoe ik morgen uit bed kom….





Na het bezoek aan de kastelen, is het tijd om de Tegelberg te beklimmen, alleen doen we dat wijselijk met de kabelbaan… Bovenop de berg eten we lunch en zien we veel paragliders duosprongen maken. Dure lunch… met de tickets voor de kabelbaan erbij, maar we hebben wel lunch with a view.


Als afsluiting maken we nog een paar ritjes op de rodelbaan, waar Jasper al de hele dag naar uitkijkt. Gaat niet superhard, zelfs ik durf erin, maar is wel leuk. Alledrie twee keer en dan rijden we weer naar ons hotel. Nog een korte stop bij een idyllisch gelegen kerkje met kasteel Neuschwannstein ver weg op de achtergrond tegen de berg.






‘s Avonds nog een kleine wandeling door Füssen en een pizza bij een kleine maar goede pizzeria (Pizza Salvatore). Wat ons gisteren en vandaag ook weer opviel in de straatjes van Füssen zijn de vele winkels met lederhosen en dirndle kleding; kennelijk een bloeiende business hier. Het meest opvallende daaraan zijn de prijzen; voor veel minder dan €2000-€2500 heb je geen pakje bij elkaar gekocht!