zaterdag 20 augustus 2022

Zaterdag 20 augustus 2022

Meer van Bohinj 


De laatste dag alweer in Bled…. We hebben het erg naar onze zin gehad in het huis van Jana en haar familie. En hoewel Bled erg toeristisch is, kun je door gebruik te maken van de relatief rustige ochtend- en avonduren nog wel wat drukte ontlopen. Scheelt misschien ook dat de zomervakantie in veel landen alweer ten einde loopt…

Vandaag rijden we een stukje terug over de route die we eerder gekomen zijn, omdat we een bezoek gaan brengen aan het meer van Bohinj en de daarachter gelegen waterval Savica, de bekendste waterval in Bled en omgeving. Terwijl we die kant op rijden, beginnen de wolken steeds lager te hangen… en als we bij het startpunt van de wandeling naar de waterval aankomen, regent het helaas al. De wandeling voert echter volledig door het bos, dus we lopen relatief droog. Het pad is een flinke kuitenbijter; we moeten 560 treden omhoog klimmen (Jasper heeft ze geteld). Maar toch nog redelijk snel, en met wat uitrusten hier en daar, bereiken we in een klein half uurtje de waterval. Aan de ene kant is er een wijds uitzicht over de bergen rondom het meer van Bohinj, en aan de andere kant het uiteindelijke zicht op de Savica waterval. Tussen de rotswanden valt hij 73 meter naar beneden in een poel met helder blauwgroen water, heel mooi!



In een fractie van de tijd die we omhoog gingen, zijn we daarna weer beneden, dat scheelt toch een stuk :-) Omdat het nog steeds regent, gaat het plan om te zwemmen in het meer van Bohinj niet door. We stoppen nog wel even bij het Johannes de Doper kerkje, prachtig gelegen aan de rand van het meer. De binnenkant van de kerk is beschilderd met fresco’s uit de 15e en 16e eeuw. Ook beklimmen we nog even de klokkentoren van het kerkje.






Daarna rijden we terug naar ons huis om te lunchen. Na even gerust en gelezen te hebben, gaan we nog een keer naar de heuvel Straza Bled, waar we eerder gingen rodelen. Hans en Jasper gaan er nu naar het klimpark dat op de top ligt. Het is er behoorlijk rustig en binnen twee uur hebben ze alle routes gedaan, en kunnen we naar het restaurantje toe gaan, waar we twee dagen geleden voor hebben gereserveerd. We eten er lekker en krijgen belachelijk grote porties voor €10,00 per persoon en Hans neemt nog een ijsje na voor €1,20. Een simpel bolletje ijs, dat wel, maar wel lekker en waar vind je dat nog voor die prijs?






Terug naar huis komen we nog wat schattige kerkjes tegen, mooi gelegen in het avondlicht, dus we stoppen nog een paar keer om foto’s te maken. En we pakken vast wat in voor ons vertrek morgenochtend….