zondag 21 augustus 2022

Zondag 21 augustus 2022

Naar Ljubljana


Na zes dagen in het comfortabele en mooie huis van Jana in Bled, is nu de dag gekomen om door te reizen naar Ljubljana. Maar niet nadat we nog een tochtje hebben gemaakt met een pletna boot naar het eilandje in het midden van het meer van Bled. Op eerdere dagen kwam het er niet van, en omdat we toch pas om 16.00 uur in ons appartement in Ljubljana kunnen, hebben we in de ochtend nog mooi tijd voor een boottochtje. Een pletna boot is een uit de kluiten gewassen roeiboot, waar één roeier met twee grote peddels hard werkend de boot vooruit beweegt. Als we aan komen lopen bij het meer, kunnen we nét plaatsnemen op een bootje dat op het punt van vertrekken staat, dus dat komt goed uit.

De overtocht duurt een minuut of twintig en na drie kwartier rondkijken op het eiland varen we met dezelfde boot terug. Het eilandje is niet groot, dus dat heb je nogal eens snel bekeken.




Daarna lopen we weer terug naar de auto die nog bij het huis staat en vertrekken richting Ljubljana. Onderweg maken we nog een tussenstop bij de kasteelruïne Grad Kamen, waar je heerlijk een poosje doorheen kunt struinen. Kennelijk en gelukkig is dit niet zo’n bekende toeristische trekpleister, want er kunnen precies drie auto’s parkeren en wij zijn nummer drie op dat moment.




Na dit bezoek hebben we inmiddels een berichtje van Helena, onze air-bnb host, gekregen dat het appartement klaar is, dus we kunnen er al eerder in. In plaats van nog een dorpje als tussenstop te bezoeken, rijden we meteen door naar Ljubljana, waar we rond half drie arriveren. De auto moet geparkeerd worden op een parkeerplaats een paar minuten lopen van het appartement af, omdat we in de autovrije zone logeren. Ook moeten we de sleutel nog ophalen bij een centraal kantoortje, maar uiteindelijk komen we rond drie uur in ons appartement binnen, en wát een luxueus, groot appartement! Het is prachtig ingericht en afgewerkt, met twee slaapkamers en retro badkamer; hier houden we het wel vier nachten uit! 





Tegen de avond gaan we nog een rondje lopen en eten in een restaurant in een smal straatje in het centrum.  De gebouwen zien er mooi uit in het avondlicht; morgen gaan we verder Ljubljana verkennen!