woensdag 17 augustus 2022

Dinsdag 16 augustus 2022

Van Bovec naar Bled


Een volle reisdag was het inderdaad vandaag…. We vertrekken naar Bled, waar we voor de verandering vijf nachten zullen blijven. Wel lekker, om de spullen niet na twee dagen alweer in te moeten pakken en terug naar de auto te moeten zeulen. We wisten dat de route vandaag redelijk lang zou zijn, zo’n drie uur. Waar we geen rekening mee hadden gehouden, was dat we nog steeds in behoorlijk bergachtig gebied zitten, dus dat was bochtje na haarspeldbochtje de berg op en af. En dat schoot voor geen meter op en was erg vermoeiend. 

Wat later dan gepland zijn we dus aangekomen in Bled. Onderweg nog wel mooie dingen gezien en gedaan! Als eerste zorgen we voor onze dagelijkse dosis watervallen: vlak na vertrek uit Bovec is hoog boven in de rotswand de waterval Boka te zien, de waterval met het meeste water in Slovenië. Nou zal er in Slovenië ook wel droogte heersen, want het enige wat we zien, na lang zoeken, is een dun watervalletje… maar dat kan er ook mee te maken hebben dat de waterval zo ver weg is. Meer gaan we er echter niet van zien, want de technische wandeling erheen gaan we overslaan.

Zoek de waterval (op een zwart stuk rots boven de bomen)




Vervolgens rijden we verder naar een waterval die ons wel weet te bekoren, de waterval Kozjak. Hiervoor loop je eerst een stuk langs de prachtig blauwe Kozjak rivier, dan door het bos tot je uiteindelijk bij een plek uitkomt, waar de wanden steeds meer naar elkaar toe lopen, om uiteindelijk uit te komen bij een grot waar de Kozjak waterval in stort. Een prachtige plek, beetje mysterieus zelfs.






Vervolgens rijden we een half uurtje verder en komen bij de Tolmin Gorge, een kloof, uitgesleten door de Tolminska rivier. Hier is het behoorlijk klimmen en dalen door de kloof heen… En in de hitte van het middaguur valt dat wel een beetje tegen. Zie de eerste foto, iets boven het midden: daar zie je een brug lopen. Daar moesten we helemaal naartoe klimmen….
Mooi was het wel, tenminste dat vond ik, de mannen waren niet zo enthousiast…






Hierna is het nog twee uur rijden naar ons huis in Bled. Maar zoals gezegd bestond die route nog vooral uit zigzaggende bergweggetjes, dus op een gegeven moment wilde Hans toch even stoppen om te rusten. Het enige dat we op dat moment konden vinden, was een bruin cafeetje in een klein gehucht langs de weg, waar de oude mannetjes uit het dorp een glaasje zaten te drinken op het terras. Maakt niet uit, cola hadden ze ook, en uitrusten kan daar ook. Nadat we weer verder waren gereden, zagen we na vijf minuten een leuke pleisterplaats met uitzicht op de bergen, maar ja… als je alles van tevoren weet…

Tegen zes uur komen we aan bij het huis van Jana in Bled, waar we vijf nachten mogen verblijven. Aangezien we moe zijn en we ook nog even met Jana hebben gebabbeld over Bled en over het huis, hebben we geen zin meer om uit eten te gaan. We doen dus voor de eerste keer in de vakantie serieuze boodschappen en maken zelf een pasta met tomatensaus, ook wel eens lekker.
Morgen gaan we verder Bled verkennen.