vrijdag 26 augustus 2022

Donderdag 25 augustus 2022

Van Slovenië naar Duitsland


Na twee weken is de dag al weer aangebroken dat we Slovenië weer verlaten… We hebben veel gezien en dan hebben wij alleen nog maar het noord-westelijke gedeelte bezocht en Ljubljana. Er is echt ontzettend veel te zien in Slovenië, een prachtig land! Maar vandaag moeten we dat dus achter ons laten, en vertrekken we voor nog een weekje in Duitsland/Frankrijk, in de Elzas. Hoofddoel is Europa-Park in Duitsland, waar we eerst twee nachten in het Europa-Park hotel Colosseo zitten en daarna nog vijf nachten op een camping net over de grens in Frankrijk. De eindsprint van de vakantie kan dus ingezet worden, vooral voor Jasper een hoogtepunt :-) 

Om kwart over zeven vertrekken we, slechts een kwartiertje na planning. We hopen met wat vertraging ingecalculeerd tussen vijf en zes uur in ons hotel aan te komen; een lange reisdag dus… Dat is voor allebei niet onze hobby, zo lang rijden op drukke snelwegen. De files die we tegenkomen helpen niet mee. Tot aan Duitsland gaat het eigenlijk prima, maar zodra we in Duitsland zijn, is het altijd ellende met allerlei wegwerkzaamheden. Maar uiteindelijk kwamen we wel tot de conclusie dat we aan de ándere kant van de weg veel meer en vooral veel langere files hebben gezien. Uiteindelijk redden we het toch om rond kwart voor zes de parkeerplaats van het hotel op te rijden. Hèhè, weer gehaald, heel blij dat dat achter de rug is.

We krijgen een kamer met uitzicht op de binnenplaats van ons Italiaans georiënteerde hotel Colosseo. Nou ja, krijgen, daar moet je wel extra voor betalen…  Hans en Jasper schieten nog snel even Europa-Park in en doen nog even wat achtbanen, zo op het begin van de avond is het niet meer zo druk. 


Veel foto’s zijn er verder niet van vandaag daarom alleen nog eentje van het uitzicht vanaf de kamer. Na een simpele hap bij het Kebab House in het dorp gaan we op tijd naar bed, moe van de reis, maar ook omdat we morgen van ons “hotelgasten-voordeel” van een half uur eerder het park in gebruik willen maken. Jaja, vakantie… blijft op tijd opstaan!



Woensdag 24 augustus 2022

Ljubljana - oude stad


Na twee dagen iets meer kwakkelweer en veel wolken, schijnt vandaag de zon weer uitbundig in Ljubljana; tijd dus om een rondje door de oude binnenstad te lopen. We beginnen met een klim omhoog naar het Ljubljana Grad, het kasteel. Kan niet missen, torent hoog boven Ljubljana uit, en je kunt er vanaf verschillende kanten naartoe lopen, ook vanaf ons appartement.


 We lopen via een pad met veel trappen omhoog. Het is een flinke klim, maar levert wel een mooi uitzicht op over het gedeelte van de oude stad waar ook ons appartement ligt. Met dat uitzicht zullen we het verder moeten doen, want het beklimmen van de klokkentoren van het kasteel waarbij je een nog iets weidser uitzicht hebt naar alle kanten kost €25 voor ons drieën en dat vinden we een beetje te gortig voor alleen een uitzicht. De rest van het kasteel is namelijk wel zonder ticket te bezichtigen. Veel is er echter niet te zien; het kasteel is herbouwd/gerestaureerd in een moderne stijl, alleen hier en daar zijn nog oude elementen te zien. Wij vinden het één van de mindere kastelen die we deze vakantie gezien hebben. We kijken nog wel even in het kapelletje met mooi beschilderd plafond en klimmen naar het “viewing terrace” maar veel is er niet te viewen, dus na een tijdje daar rondgelopen te hebben, dalen we weer af aan de andere kant van het kasteel naar de oude stad.


Uitzicht vanaf de trappen naar het kasteel (ons appartement: het witte huis bovenaan iets rechts van het midden op de foto met de brede dakkapel in het midden op het dak)




Het oude centrum is niet heel groot, maar je loopt er wel echt van het ene prachtige gebouw en mooie straatje naar het andere. We eten nog een heerlijk gebakje op een terras langs de rivier, en na een paar uur lopen we weer naar het appartement; even uitrusten voor we vanavond gaan eten waarbij we nog een andere hoek van het oude centrum meepakken. 




Sint Nicolaas kathedraal, met wederom een schitterend mooi plafond






De Drakenbrug, symbool van de stad



Stadhuis (nou ja, de top ervan dan)



De universiteit van Ljubljana




National and University library, buiten en binnen




Coöperatieve business bank Ljubljana, in de art nouveau wijk




Hotel Union



Franciscaner Kerk, aan het Presernov plein



Hauptmann House, uit 1873, waarvan gezegd wordt dat het één van de weinige gebouwen aan het plein is die de aardbeving van 1895 overleefd zou hebben.



Voor het eten gaan we een lang verwachte wens van Jasper vervullen vanavond: sushi eten in Ljubljana bij Sushimama. We moesten daar gisteren al voor reserveren, want bijna alles is elke avond volgeboekt hier in de stad. Jasper doet zich tegoed aan de sushi en Hans en ik hebben rijst met vis en kip, en het is heerlijk.
En we sluiten af met een wandelingetje terug naar het appartement en een laatste zicht op het kasteel in de avond.