zaterdag 13 augustus 2022

Zaterdag 13 augustus 2022

Kranjska Gora


We starten rustig op vandaag, met een heerlijk ontbijtje weer, dit maal in onze Bed and Breakfast Brezkov Gaj in Kranjska Gora. Daarna moet er even op de kamer wat administratie gedaan worden, want we moeten de kaarten voor EuropaPark, waar we eind van de vakantie heen gaan, nog kopen. Na een uur gehannes is het na een tijdje gelukt en kunnen we op pad.

Vlak bij Kranjska Gora is het Zelenci Nature Reserve. Daar lopen we een korte wandeling naar een mooi gelegen meertje met de bergen op de achtergrond. Het is bewolkt vandaag, maar…. het voordeel van geen zon is dat die zon ook niet aan de verkeerde kant kan staan voor de foto, dus het levert alsnog een sfeervol plaatje op. Een schilderachtige plek met veel vlinders, waarvan Jasper er prachtig ééntje op de foto heeft weten te zetten. 




We nemen iets te drinken bij het restaurantje bij Zelenci en bestellen er meteen de beroemde “Bled cream cake” bij. We zijn nog wel niet in Bled, maar dan kunnen we straks vergelijken welke de beste zijn. Het gebakje is het beste te omschrijven als een uit de kluiten gewassen tompouce. 



Hierna rijden we naar de Pericnik waterval, één van de mooiste watervallen van Slovenië. Dat predikaat hebben er meerdere, maar wat bij Pericnik zo apart is, is dat je áchter de waterval door kunt lopen. We zien hem beneden vanaf de weg al naar beneden vallen, maar om dichterbij te komen, moet je een stukje door het bos heen. Het is een behoorlijke klim naar de Lower Falls, de originele naam voor het onderste gedeelte van de waterval. Het water valt hier 52 meter naar beneden, heel gaaf om te zien. We lopen het pad achter de waterval, waarbij we het niet helemaal droog houden en draaien dan om, terug naar beneden. Je kunt nog wel hoger klimmen naar de Upper Falls, een iets kleinere waterval, maar dat is een technische route waarbij je je aan kettingen moet vasthouden bij het lopen/klimmen, en dat laten we maar achterwege…

Zicht beneden vanaf de weg 


De klim naar boven

Eerste blik op de waterval na aankomst boven 

Waterval vanaf de zijkant

Hans en Jasper achter de waterval en zicht van achter de waterval



Terug in Kranjska Gora kopen we voor ons alledrie nog een ticket voor de zomer-rodelbaan van het skigebied. Deze is een stuk langer dan in Füssen en hier ga je met een stoeltjeslift naar boven. Iets spannender ook dan de vorige rodelbaan…. maar toch wel leuk. Daarna lopen we nog even de Intersport in, en Hans, die al vier (!) dagen verstoken is van een supermarkt, mag voor het eerst een Sloveense supermarkt gaan ontdekken samen met Jasper. 

Het avondeten eten we in restaurant Lacni Kekec, erg lekker en niet duur. Gezellig buiten zitten aan houten tafeltjes, hoewel het daar wel een beetje koud voor is. Morgen wordt het weer warmer!